TelefonszámTelefonszámom: +3670 8844603
E-mailE-mail címem: [email protected]

2020. 04. 06

-

Mennyire digitalizálható a mezőgazdaság?

 

A héten volt a PREGA konferencia, a preciziós mezőgazdaság, a preciziós gazdálkodók konferenciája. Elképesztő fejlődés van a mezőgazdaságban is, mely legfőképp a digitalizációnak köszönhető. A kérdés csupán az, hogy lehet-e lépést tartani az innovációval, illetve anyagilag megtérül-e a befektetés!? 

A precíziós technológiák alkalmazásával úgy lehet növelni a hatékonyságot, és akár csökkenteni a költségeket, hogy eközben kevésbé terheljük a környezetünket.

A legfőbb probléma a mezőgazdaságban is a munkaerőhiány! Ennek a megoldására olyan gépeket, eszközöket találnak fel, mely könnyíti és gyorsítja a Gazda munkáját! De vajon mindig így van ez?  

 

Az állattenyésztésben az elektronika egy része azt szolgálja, hogy a dolgozókat megfigyelhesse a tulajdonos, ajtónyitásokat felügyeljen és hibás beállításokat szűrjön ki. Más része a környezeti paramétereket monitorozza az állomány védelmében, a harmadik pedig képes egészen összetett élettani folyamatok lekövetésére is, mint például egy bendőszonda. Erre azért kell már gépesíteni, mivel egy telepen az állatlétszám akkora, hogy azt egy-egy dolgozó már nem tudná megfigyelni, és feljegyzetelni. 

 

A növénytermesztésben alkalmazott precíz gépek beszerzése drága, kezelése szakértő embert igényel. Ha ezek adottak, és több éves adatokkal rendelkezünk, akkor viszont már hasznos lehet számunkra a befektetés.  Az adatokat vagy műholdas felvételek, vagy hozamtérképek, talajvizsgálatok alapján kaphatjuk meg. Ezek alapján készíthetünk tápanyag utánpótlási tervet, vagy akár differenciáltan vethetjük el növényeinket. A drónok alkalmazásával felvételezhetjük növényeinket, hogy a tavaszi kezeléseket megtervezzük. 

 

Összegezve, a digitalizáció ott mindenképpen megkönnyíti a munkát, ahol a szántóterület és/vagy az állatállomány akkora, hogy azt a kezelő személyzet nem lenne képes átlátni az eddigi eszközökkel.

/Jóska Bátyám/

 

 

 

 

 

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2020-04-05 08:46:49

Két miniszter, két vélemény!

  Nézzük mit mond a fehérorosz elnök, és a magyar mezőgazdasági...

2020-03-29 09:00:32

KarantÉN a mezőgazdaságban?!

Kijárási tilalom van elrendelve 2020.03.28.-tól Magyarországon. Nagyban befolyásolja a hétköznapi...

2020-03-22 07:13:20

Egy hétre visszatér a tél!

  Szombat délutántól érezhetjük, hogy az elmúlt napok, hetek kellemes tavaszi...

2020-03-15 07:10:33

Mi lesz a mezőgazdasággal karantén alatt?!

  A világban komoly gondot okoz a koronavírus, a COVID-19. Az...

Vissza az Agrártudós cikkeihez