TelefonszámTelefonszámom: +3670 8844603
E-mailE-mail címem: [email protected]

2020. 02. 26

-

Maximum 30 ha-os parcellákat lehet művelni!

 

 

Csehországban a legnagyobb az átlagos birtokméret egész Európában, 40 százalékkal nagyobb, mint a második helyezett Nagy-Britanniában és 14-szer nagyobb, mint Magyarországon. A tavalyi aszály azonban elgondolkodtatta a szakigazgatást, és arra jutott, hogy mindenről a nagy méretű, egybefűggő táblák tehetnek.    

 

A cseh agrárminisztérium sajtóközleménye szerint a monokultúrás termesztés elterjedésének megelőzése érdekében 2021-től a cseh gazdák egyazon növényt, egy tagban legfeljebb 30 hektáron termeszthetnek.

Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy az egész cseh mezőgazdaságra jellemző az erőteljes koncentráció: az ottani gazdaszövetség adatai szerint az üzemek 2,6 százaléka műveli a rendelkezésre álló mezőgazdasági terület 81 százalékát, és övék a tehénállomány 70 százaléka is. Az Eurostat adatai szerint pedig egész Európában Csehországban találjuk a legnagyobb átlagos birtokméretet. 

"Célunk, hogy javítsuk a mezőgazdasági földterület és ezáltal a környezet állapotát. Ha a mezőgazdasági termelők felhagynak azzal, hogy monokultúrákat termesszenek nagy, egybefüggő területeken, javulni fog a táj vízmegtartó képessége. Ez nagyon fontos ezekben a száraz években. Sőt, az éghajlat a jövőben is kedvezőtlen marad.” - nyilatkozta Miroslav Thoman mezőgazdasági miniszter

Az új előírás szerint 2021-től egy egybefüggő kultúra legfeljebb 30 hektáros táblában termeszthető. Ennél nagyobb parcellák esetén a területet meg kell osztani, közöttük egy legalább 22 méter széles fű- vagy takarmánynövény-sávot hagyva.  Például egy 50 hektáros búzatábla közepén egy ilyen széles sávban lucernavetés lehet.

A változás az összes mezőgazdasági földterületet és mintegy háromezer mezőgazdasági termelőt érinti, akik körülbelül egymillió hektár összterületű területet művelnek. A szabályok betartása a földalapú támogatások és vidékfejlesztési kifizetésének feltétele is lesz. A kormány várhatóan ez év végéig jóváhagyja a rendeletet.  

 

Forrás: /agrarszektor.hu/

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2020-02-23 09:00:43

Mennyire digitalizálható a mezőgazdaság?

  A héten volt a PREGA konferencia, a preciziós mezőgazdaság, a...

2020-02-15 08:07:19

Szaros lett a tornacipő!- Egy klímavédő esete Pista bácsival

  Emma egy tudatos huszonéves, vegán, városi lány, akinek szívügye a...

2020-02-09 08:01:05

Valentin nap és szezonkezdet!

  Február 14.-e a Bálint nap, amikor a szerelmesek párjukat lepik...

2020-02-01 17:36:37

McDonalds méheknek?!

      A svéd McDonald's fantasztikus ötlettel állt elő, hogy megakadályozza a...

Vissza az Agrártudós cikkeihez