TelefonszámTelefonszámom: +3670 8844603
E-mailE-mail címem: [email protected]

2020. 01. 25

-

Maximum 30 ha-os parcellákat lehet művelni!

 

 

Csehországban a legnagyobb az átlagos birtokméret egész Európában, 40 százalékkal nagyobb, mint a második helyezett Nagy-Britanniában és 14-szer nagyobb, mint Magyarországon. A tavalyi aszály azonban elgondolkodtatta a szakigazgatást, és arra jutott, hogy mindenről a nagy méretű, egybefűggő táblák tehetnek.    

 

A cseh agrárminisztérium sajtóközleménye szerint a monokultúrás termesztés elterjedésének megelőzése érdekében 2021-től a cseh gazdák egyazon növényt, egy tagban legfeljebb 30 hektáron termeszthetnek.

Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy az egész cseh mezőgazdaságra jellemző az erőteljes koncentráció: az ottani gazdaszövetség adatai szerint az üzemek 2,6 százaléka műveli a rendelkezésre álló mezőgazdasági terület 81 százalékát, és övék a tehénállomány 70 százaléka is. Az Eurostat adatai szerint pedig egész Európában Csehországban találjuk a legnagyobb átlagos birtokméretet. 

"Célunk, hogy javítsuk a mezőgazdasági földterület és ezáltal a környezet állapotát. Ha a mezőgazdasági termelők felhagynak azzal, hogy monokultúrákat termesszenek nagy, egybefüggő területeken, javulni fog a táj vízmegtartó képessége. Ez nagyon fontos ezekben a száraz években. Sőt, az éghajlat a jövőben is kedvezőtlen marad.” - nyilatkozta Miroslav Thoman mezőgazdasági miniszter

Az új előírás szerint 2021-től egy egybefüggő kultúra legfeljebb 30 hektáros táblában termeszthető. Ennél nagyobb parcellák esetén a területet meg kell osztani, közöttük egy legalább 22 méter széles fű- vagy takarmánynövény-sávot hagyva.  Például egy 50 hektáros búzatábla közepén egy ilyen széles sávban lucernavetés lehet.

A változás az összes mezőgazdasági földterületet és mintegy háromezer mezőgazdasági termelőt érinti, akik körülbelül egymillió hektár összterületű területet művelnek. A szabályok betartása a földalapú támogatások és vidékfejlesztési kifizetésének feltétele is lesz. A kormány várhatóan ez év végéig jóváhagyja a rendeletet.  

 

Forrás: /agrarszektor.hu/

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2020-01-25 21:29:06

Ilyen volt a 2020-as Agromash a szépséges Gazdász lányokkal!

  Az idei évben a Gazdász Szépe döntősei, Hegyesi Katalin, Kollár...

2020-01-17 19:12:59

Segíti a támogatási rendszer a generációváltást?

  A támogatásoknak köszönhetően mesterségesen jövedelmezőbb képet mutathat magáról a valóságosnál,...

2020-01-11 19:12:41

Traktorosok kézikönyve!

    Összeszedésre került pár olyan gondolat, amely a traktoros élet mindennapjait...

2020-01-05 08:21:42

Mi is a valós ok a klímaváltozásért?

  Kérlek ne engem okolj a klímaváltozásért! Egy tejelő tehén levele az...

Vissza az Agrártudós cikkeihez