TelefonszámTelefonszámom: +3670 8844603
E-mailE-mail címem: [email protected]

2020. 04. 06

-

Koronavírus a mezőgazdaságban!

 

 

Másról nem szól a média mostanság, csak a koronavírusról! A pánik, és az ebből fakadó gazdasági károk nagyobb veszélyt tartogat, mint a vírus! 

 

Nézzük, az egyes ágazatokat miként érinti a járvány: 

Növénytermesztés

A növénytermesztés input anyagai, főleg a növényvédőszerek nagy része kínában készül.

A növényvédőszer-gyártás alapvetően nem negyedévekben, hanem években gondolkodik, hiszen kisebb alapmennyiségekre van szükségük, amelyekből aztán akár évekre eltartható permetszerek és tápoldatok készülnek.

A  tebukonazol nagy része innen érkezik, melynél igaz, hogy vannak raktározva Európában, de egy erős szezon esetében hiány is kialakulhat. 

Állattenyésztés

Itt már komolyabb a probléma, főleg az álatgyógyászatban. Tekintve, hogy a gyógyszerhatóanyagok mintegy 75 százaléka Kínából, további 20 százaléka pedig Indiából érkezik Európába, az ellátási gondokat mindenki megérzi majd.

Az A-, D-, E-vitamincsoportot szinte teljesen egészében Kínában gyártják, de innen érkezik a betain és az aminosavak nagy része is, valamint számos mikroelem és olyan fontos takarmány-kiegésztíők, mint a cink-szulfát. Valamennyi raktárkészlettel még mindenki rendelkezik, de legkésőbb áprilisban 10 százalék feletti árnövekedés következhet be.

Terménypiac:

Az élelmiszereket sem kíméli a kornavírus, ugyanis a járványnak köszönhetően csökkenhet a lakossági fogyasztás. A szójabab világpiaci ára vékánként 900 dollárcent alá esett, mellyel az évben már közel 6 százalékos csökkenést szenvedett el az árfolyam idén. 

A búzát és a kukoricát kevésbé viselte meg a koronavírus, előbbi bár az elmúlt napokban esett, de idén még így is 1 százalékos pluszban tartózkodik, míg a kukorica már 2 százalékot veszített az értékéből 2020 első kereskedési napja óta.

A kínai városok karanténba tételének és az utazási korlátozásoknak köszönhetően a járvány kitörése óta jellemzően otthonukban maradnak az emberek, kevesebbet étkeznek étteremben, mely mind visszafogja a mezőgazdasági élelmiszerek iránti keresletet. Az elmúlt évben az afrikai sertésinfluenza jócskán megnyirbálta a kínai sertésállományt, melynek következtében a takarmányok kereslete - mint a szója és a repce - is jelentősen visszaesett.  

 

/Jóska Bátyám/ 

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2020-04-05 08:46:49

Két miniszter, két vélemény!

  Nézzük mit mond a fehérorosz elnök, és a magyar mezőgazdasági...

2020-03-29 09:00:32

KarantÉN a mezőgazdaságban?!

Kijárási tilalom van elrendelve 2020.03.28.-tól Magyarországon. Nagyban befolyásolja a hétköznapi...

2020-03-22 07:13:20

Egy hétre visszatér a tél!

  Szombat délutántól érezhetjük, hogy az elmúlt napok, hetek kellemes tavaszi...

2020-03-15 07:10:33

Mi lesz a mezőgazdasággal karantén alatt?!

  A világban komoly gondot okoz a koronavírus, a COVID-19. Az...

Vissza az Agrártudós cikkeihez