TelefonszámTelefonszámom: +3630 6787010
E-mailE-mail címem: [email protected]

2021. 02. 26

-

Kemény év vár az állattartókra...

 

A világ legnagyobb hústermelő államaiban mind a baromfihús, mind a sertéshús előállítása növekszik, ezzel szemben az Európai Unióban visszaesés várható, ami komoly veszélyt jelent az állattartók jövedelmi helyzetére. 

A nemzetközi folyamatoktól eltérő uniós tendencia felvásárlásiár-csökkenéssel párosul, mindez pedig előrevetíti: nehéz év elé néz 2021-ben a kontinens hústermelése. Az Európai Bizottság adatai szerint jelentősen, mintegy 36%-kal csökkent a vágósertés kilogrammonkénti vágóhídi felvásárlási ára tavaly decemberben a 2019 decemberi értékhez képest, kilogrammonként 1,34 euróra, írta meg a Magyar Nemzet. 

Ennek ellenére mindössze 1%-kal vár alacsonyabb sertéshús-előállítást a bizottsági előrejelzés. Ez azt jelenti, hogy a decemberben immár jelentős, komoly árletörő hatású sertéshúsdömping fennmarad, mivel az élőállatok vágása nem maradhat el. Noha várhatóan az év elejéhez képest később mérséklődhet a közös piacra beragadó húsmennyiség, a folyamatok komoly kihívás elé állítják az ágazat szereplőit.

Az exportnövekedésre nincs sok remény, mivel Kína az afrikai sertéspestis megfékezését követően helyre akarja állítani a távol-keleti országban a korábbi sertésállományt azt követően, hogy a populáció meghatározó részét az elmúlt években megsemmisítették a betegség terjedésének megállítása érdekében. Emellett a legnagyobb európai exportőrnek számító Németországgal szemben – az afrikai sertéspestis szeptemberi megjelenése miatt – több fontos felvevőpiac is importtilalmat vezetett be. Németországban a vágás a koronavírus-járvány miatt visszaesett, így a következő időszakban nagyszámú élőállatot vághatnak le. 

A baromfihús-termelésben is világszintű növekedés várható az idén, a kereslet élénkülése mellett. Európában ugyanakkor némi visszaesés jöhet a tavalyi évhez képest, változatlan kereslet mellett. A 2019-es értékekhez viszonyítva tavaly átlagosan 3%-kal mérséklődött a csirkehús átvételi ára az unióban, Magyarországon ugyanakkor hasonló mértékben emelkedett a felvásárlási ár.

Az Európai Unióban tavaly mind az export, mind az import csökkent. Az ágazatra ismét a madárinfluenza jelent veszélyt: több országban újra felütötte a fejét a kórság. A madárinfluenzának piaci oldalról is rendkívül káros a hatása, mivel – hasonlóan a sertéshúshoz – komoly importkorlátozásokat vezetnek be a harmadik országok, exportpiacok a madárinfluenza behurcolásának megakadályozására. Összességében a baromfi- és a sertéstartók is a kereslet jelentős visszaesésével küzdenek, mivel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt a turizmus és vendéglátás jelentette piac beszűkült, viszont a vágásra váró populáció csökkentése időigényesebb folyamat.


Forrás: Agrárszektor.hu

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2021-02-21 09:20:21

A küszöbön a 2021-es tavasz!

  Az elmúlt napok időjárása igen kedvezően alakult, több nap is...

2021-02-13 08:19:40

Osztatlan közös tulajdonú földek felszámolása

A korábban hatályos szabályozásnak megfelelően a földeken sok helyen még...

2021-02-07 09:42:23

KÉSZLETKISÖPRÉS!

  50%-os AKCIÓ az alábbi termékekre!    A rendezvények elmaradtak, ezért a készleten...

2021-01-24 08:40:05

Kis faluban műtrágya gyár!

    Mostanság sok pletyka, hír terjeng országung egyetlen műtrágya gyáráról. Sajnos...

Vissza az Agrártudós cikkeihez