TelefonszámTelefonszámom: +3670 8844603
E-mailE-mail címem: [email protected]

2020. 07. 11

-

Interjú az újonnan indult E-MATTal!

 

 

2019.09.20.-án nyitotta meg a kapuit az Első Magyar Termelői Tőzsde, rövidebb nevén E-MATT. A nyitás okairól és következő időszak terveiről kérdeztük az oldalt üzemeltető Online Piactér Kft. szakembereit.

 

Jóska Bátyám

Mi volt az oka annak, hogy elindítottátok ezt a projektet?

E-MATT:

Az ötlet nem új keletű, az alapgondolat már 2015-ben megfogalmazódott. Akkoriban az élelmiszeripar kereskedelemi területén dolgoztunk és közvetlen közelről láthattuk azt, ahogy a magyar termékek folyamatosan háttérbe szorultak az import áruval szemben. Sokan gondolták azt akkor, hogy ez a piac változásának természetes velejárója, ezt szeretnék a vevők, de a valóság ettől nagyon távol van. A kereskedelem, azon belül is a jellemzően a külföldi tulajdonban álló, de a hazai piacon meghatározó szerepet betöltő kiskereskedelmi láncok tudatos döntése volt ez, aminek a célja egyértelműen a hazai termelés visszaszorítása volt és az még ma is. Nem nehéz belátni azt, hogyha egy gyártó a termékét nem tudja piacra juttatni, mert a kiskereskedelmi egységek nem akarják azt kihelyezni az üzletükben, akkor kénytelenek a termelésüket visszafogni, kevesebb alapanyagot vásárolnak, így az alapanyagot előállítók is kénytelenek visszafogni a termelésüket és ők is kevesebb inputanyagot vásárolnak a beszállítóiktól. Ez a fajta piacirányítás már középtávon is az import áruk erősödését és a hazai termékek visszaszorulását, megszűnését jelenti. Egy egyszerű példa lehet erre a kolbász. Hazai gyártó nem tud eleget eladni belőle a kiskereskedelem felé, így kevesebb húst, kevesebb fűszert vásárol a hazai gazdáktól. A gazda emiatt nem fog több állatot tartani, kevesebb takarmányt vásárol a hazai termelőtől, aki nem fog annyi vetőmagot, egyéb inputanyagot venni, így azok termelői is hátrányba kerülnek és végsősoron a hazai élelmiszeripar és mezőgazdaság látja kárát a külföldi tulajdonú kereskedelmi láncok üzletpolitikájának. Mi ezen a helyzeten szeretnék változtatni a saját eszközeinkkel és a probléma gyökerét, a termékek piacra jutását szeretnénk elősegíteni. Az E-MATT ezért jött létre.   

Jóska Bátyám

Ezek szerint csak a hazai késztermékekre koncentráltok?

E-MATT:

Mi ennél szélesebb körben gondolkodunk. Számunkra termék a feldolgozóipar által előállított alapanyag is, de a termelő által megtermelt gabona, vagy a felnevelt élőállat is. Tisztában vagyunk azzal, hogy ugyanolyan fontos az ő piacra jutásukat is támogatni.

Jóska Bátyám

A piacra jutás elősegítése nyilván egyfajta online értékesítést jelent, de ilyen oldalból van néhány már az interneten. Miben különbözik tőlük az E-MATT?

E-MATT:

Valóban van néhány olyan oldal, amely több, kevesebb sikerrel működik, de ezek leginkább hirdetési felületek. Segítik a piaci megjelenést, információt nyújtanak, de csak úgy, mint egy szórólap, minimális az interaktivitás. Az E-MATT ennél lényegesen többet nyújt. A felület letisztult, áttekinthető, a lényegre koncentrál. Az oldalon minden ajánlatnál látható az ár, elvégre eladni akarnak a Felhasználók. De még ezzel is csak kicsit adna többet, mint a többiek. Az E-MATT felületén megjelenő ajánlatokra valóban lehet alkudozni, pontosan úgy, mint a piacon, bár nem élőszóban, hanem elektronikusan. Ha sikerül megegyezni, akkor nem kell a szerződéssel sem bajlódni, mert az E-MATT ezt is elkészíti. Azt gondoljuk, hogy az E-MATT egy valódi online piactér, ahol az eladóból bármikor lehet vevő is, ahol nem csak az eladásainak értékét növelheti a Felhasználó, de a beszerzési költségeit is csökkentheti.

Jóska Bátyám

Sokan nem szeretik megadni az eladási árat, mert tartanak attól, hogy a konkurencia alájuk ígér. Nem hátrány ez a számotokra?

E-MATT:

Véleményünk szerint, ha valaki tisztességesen üzletel, akkor nem kell titkolnia az ajánlati árat. Ha kimegyünk egy piacra, akkor ott is látjuk pl. a paradicsom árát minden pulton. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy az ár alku tárgya, akkor ebből nem lehet hátrányunk. A végleges, valódi eladási ár úgyis csak az alku végén derül ki. Ha ez a piacon működik, akkor máshol miért ne működne? Természetesen igaz az is, hogy a látható ár némileg igazítja a hasonló termékek kezdő árát.  A paradicsomnál maradva, ha a legtöbb helyen 300 Ft/kg, akkor furcsán néznek az 500 Ft/kg és a 150 Ft/kg árra is. Ez bizony rosszul eshet az ügyeskedőknek.

Jóska Bátyám

Ha már az ügyeskedés szóba került, milyen módon védekeztek a szabálytalankodókkal szemben?

E-MATT:

Számunkra az egyik legfontosabb cél az, hogy az E-MATT tiszta és biztonságos környezetet nyújtson a Felhasználók részére. Regisztráció után minden Felhasználót ellenőrzünk, különös tekintettel a köztartozásmentességre vagy a vezetői eltiltásokra. Az ellenőrzés eredményét minden esetben megjelenítjük, így a vevő felelőssége eldönteni, hogy vállal-e rizikót, vagy csak teljesen tiszta vállalkozástól vásárol. Nem titkolt szándékunk, hogy kiszűrjük a szabálytalankodókat, ezért nem is ajánljuk nekik a regisztrációt.

Jóska Bátyám

Az eddig felsorolt előnyökön kívül milyen egyéb különlegességgel szolgáltok a Felhasználóknak?

E-MATT:

Az E-MATT felületén nem csak eladni és vásárolni lehet. Lehetőség van Szolgáltatások ajánlására, de ha valakinek tőkére van szüksége vagy éppen befektetni szeretne, akkor elhelyezheti a Befektetési ajánlatát is a weboldalon. Emellett minden felhasználónak van lehetősége bemutatkozó oldalt is csatolni az ajánlataihoz. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon sokat segít a vásárlói bizalom – és így a vásárlási mennyiség – növelésében, ha látjuk, hogy milyen körülmények között készül az, amit meg akarunk venni. Természetesen ezt az oldalt is elkészítjük, ha igényli a Felhasználó.

Jóska Bátyám

Ez így már elég komplex szolgáltatás csomag. Itt megálltok vagy van még más is a tarsolyban?

E-MATT:

Természetesen a fejlesztés soha nem áll meg. Egyrészt a webfelületen fogunk funkciót bővíteni, amivel a munkaerőpiaci problémákra adunk egyfajta választ, másrészt szervezetfejlesztést hajtunk végre. Tisztában vagyunk azzal, hogy a felhasználói célcsoportunk egy jelentős része digitálisan még nem kompatibilis. Elsősorban a számukra alakítunk ki egy képviselői rendszert, amely személyesen segít eligazodni a digitális világban. A képviselő rendszerünk másik fontos funkciója a kereskedelmi képviselet lesz. Úgy gondoljuk, hogy ezzel a rendszerrel válik teljessé a E-MATT szolgáltatási csomagja, amivel valóban többet nyújtunk, mint a piac többi szereplője.  

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2020-06-28 11:46:25

Elindultak az aratások!

  " Péter és Pál nem kapál, hanem kaszál!" Június utolsó hete...

2020-06-21 11:08:26

Változékony mezőgazdaság!

  Az idei esztendő a növénytermesztésben nagyon kiugró időjárási anomáliákat hozott.   Az...

2020-06-14 09:09:38

Gazdász Szépe 2020- VÉGEREDMÉNY!

  A héten, 2020.06.08.-án véget ért az V. Gazdász Szépe verseny.   Az...

2020-06-07 09:51:36

Gazdász szépe döntősök bemutatkozó videója!

Eljött a várva várt pillanat, a 3 döntős hölgy elkészítette...

Vissza az Agrártudós cikkeihez