TelefonszámTelefonszámom: +36 70 564 2399
E-mailE-mail címem: [email protected]

2019. 05. 23

-

Hús vagy műhús!?

Egy új fejlesztés: a műhús

 

 

Az élelmiszeripar fő célja az új technológiákkal a jobb minőség vagy magasabb hozzáadott érték elérése, illetve az élelmiszer-biztonság fejlesztése, valamint az eltarthatósági idő növelése. Ezen szempontoknak a műhús megfelel. Azonban a vásárlói igények a következők: egy élelmiszer ne csak biztonságos és tápláló legyen, hanem egészséges és természetes is. Itt már nem felel meg a műhús azon igénynek, hogy természetes legyen.

 

Támogatottságot nézve Az Európai Unió országai nyitottabbak a fejlesztésekre, mint a mediterrán országok. A mediterrán országok inkább a friss és természetes élelmiszereket preferálják. Ami biztos, hogy Sokan még csak ismerkednek az innovatív élelmiszerekkel. Azok, Akik a friss, és természetes élelmiszerek kedvelői azok biztosan nem fogják díjazni ezen fejlesztéseket. Akik viszont nyitottak az újításokra azok körében el tudom képzelni hogy a konyhájukban  megtalálható lesz ezen újítás.

 

 

 És akkor a műhúsról:

 

Egyre több kutatócsoport foglalkozik azzal, hogy laboratóriumi körülmények között állítsanak elő műhúst. Az állítások szerint 3-4 éven belül boltokba fognak kerülni a mű-húsok melyek a valódi húsokra megtévesztésig hasonlítanak és árban egy kicsivel olcsóbbak lesznek tőlük. Lényegében őssejteket vesznek rá az izomszövetté alakulásra. A jelenlegi fejlesztések által adott műhúsok már a valódi hússal majdnem megegyező élményt nyújtanak a fogyasztók számára.

 

Sokan úgy vélik, hogy az állati életet megkímélő, termőterületet nem igénylő élelmiszer a jövőben kulcsfontosságú lehet.

 

A nagy kérdés a kutatók és számomra is egyaránt, hogy vajon sikerül-e a fogyasztókat rávenni az átállásra? Valamint, hogy egyáltalán nevezhető-e húsnak a laborszövet?

 

 

Írta: Kitti

 

 

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2019-05-19 13:23:59

Már lehet szavazni az idei Gazdász Szépére!

Elindult a szavazás 2019.05.19.-től az idei Gazdász Szépére! Az alábbi linken...

2019-05-12 12:33:22

Jelentkezz TE is a Gazdász Szépe versenyre!

  Immár IV. alkalommal kerül megrendezésre a legszebb agrár hölgy választás,...

2019-05-05 11:59:37

IV. Gazdász Szépe

  A magyar lányok a legszebbek, főleg a magyar Gazdász lányok!...

2019-04-28 11:57:47

A figyelmet érdemlő gyom, a nagy széltippan!

    A Kárpát-medence éghajlati és talajviszonyai teljességgel adottak a minőségi gabonatermesztéshez....

Vissza az Agrártudós cikkeihez