TelefonszámTelefonszámom: +3670 8844603
E-mailE-mail címem: [email protected]

2019. 12. 14

-

Gazdatüntetés Hamburgban!

 

4000 traktor árasztotta el az utcákat csütörtökön Hamburgban, a szövetségi állam környezetvédelmi minisztereinek konferenciájának napján. A gazdák célja az volt, hogy ne tiltásokon keresztül érvényesítse a politika a céljait, és ne nélkülük döntsön róluk. Követeléseiket egy közös nyilatkozatban fogalmazták meg.

Mindez azért fontos, mert Németország az európai politikában meghatározó szerepet játszik, így az, ami itt történik, hatással lehet a formálódó Közös Agrárpolitikára, azaz a támogatásokért elvárt teljesítményekre is.

 

Sokat hallunk arról, hogy a környezetvédelem ügye Németországban a legerősebb. Úgy tűnik, a gazdák készséges együttműködése a civil társadalommal nem vált be, a környezetvédelmi követelések ellenállás hiányában csak erősödtek velük szemben.

Közös nyilatozatukban arra szólították fel a politikusokat, hogy a rovarvédelmi programot a gazdákkal együttműködésben alakítsák ki. A gazdáknak általában véve is elegük van abból, hogy tiltásokkal és előíásokkal próbálják zöldebbé tenni a mezőgazdaságot ahelyett, hogy az együttműködést, az önkéntességet és a jutalmazást helyeznék előtérbe. "Nem a rovarok és a fajok sokfélesége ellen tüntetünk. Ellenkezőleg. Sokkal inkább szükségünk van a beporzókra, mint bármely másik iparágnak" - hangsúlyozták a képviselőik. Szerintük a mostani rovarvédelmi akcióprogram inkább elveszi a termelők kedvét a rovarok védelmétől, semmint meghozná. Az egyik gazdaszövetség elnöke így fogalmazott:

"Álljanak le ezzel a populista és szakmailag értelmezhetetlen agrárpoltikával! Ez aláássa a termelők létbiztonsgát és elrabolja gyermekeik jövőjét." 

Kattints ide a videó megnézéséhez!

 

A szövetségi állam környezetvédelmi miniszterasszonya, Svenja Schulze egyéb elfoglaltságaira hivatkozva hirtelen lemondta a konferencián való részvételét, megfutamodott a tüntetők elől. A konferencia elnöke, Jens Kerstan vállalta fel, hogy kiáll a gazdák elé. Így reagált a követelésekre: "A környezetvédelmi miniszterek becsülik a kultúrtájat és a gazdák erőfeszítéseit."  Ezt követően azonban azonnal rátért arra, hogy mekkora károkat okoz az agrártevékenység a környezetnek. Szónoklatát dudálásokkal, sípolással és bekiabálásokkal zavarták a tüntetők. 

A gazdák képviselői közös nyilatkozatukban egy hét pontból álló követelést nyújtottak át. Eszerint a tartományoknak és az államnak

  • az együttműködést és az önkéntességet kell előtérbe helyeznie a tiltásokkal és az előírásokkal szemben,
  • ki kell alakítania egy állományritkítási tervet a farkasokra, amelyek az utóbbi időben sorra tépik szét a legelő állatokat,
  • a rovarvédelem terén meg kell hallgatniuk a gazdák véleményét is,
  • a vízvédelem terén élesebb különbséget kell tenniük az egyes régiók között,
  • fokozniuk kell az erdőgazdálkodás támogatását,
  • a mező- és erdőgazdaság klímavédelmi törekvéseit jobban kell honorálniuk,
  • a Natura-2000-es területhatárokat újra át kell nézni és a valós viszonyokhoz alakítani

 

Forrás: Agrárszektor.hu/

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2019-12-08 09:26:53

A kisebb gazdaságok menekülnek az életben maradásért!?

    Az agrárvállalkozások versenyképességének erősítése az egyik legfontosabb célja az agrárpolitikánknak,...

2019-12-01 09:26:34

Igazi vagy mű karácsonyfa?

  Sokan vacilálnak azon a kérdésen, hogy minden évben vegyenek-e élő...

2019-11-17 18:08:05

Egyre súlyosabb gond: a talajpusztulás!

A világon mintegy 1,995 millió hektárnyi föld mutatja a talajromlás...

2019-11-10 09:25:43

2020 GAZDÁSZ Falinaptár!

  MEGJELENT!  Már régóta várjuk, hogy olyan agrár területen foglalkozó hölgyekről legyen...

Vissza az Agrártudós cikkeihez