TelefonszámTelefonszámom: +3670 8844603
E-mailE-mail címem: [email protected]

2020. 08. 08

-

Gazdatüntetés Hamburgban!

 

4000 traktor árasztotta el az utcákat csütörtökön Hamburgban, a szövetségi állam környezetvédelmi minisztereinek konferenciájának napján. A gazdák célja az volt, hogy ne tiltásokon keresztül érvényesítse a politika a céljait, és ne nélkülük döntsön róluk. Követeléseiket egy közös nyilatkozatban fogalmazták meg.

Mindez azért fontos, mert Németország az európai politikában meghatározó szerepet játszik, így az, ami itt történik, hatással lehet a formálódó Közös Agrárpolitikára, azaz a támogatásokért elvárt teljesítményekre is.

 

Sokat hallunk arról, hogy a környezetvédelem ügye Németországban a legerősebb. Úgy tűnik, a gazdák készséges együttműködése a civil társadalommal nem vált be, a környezetvédelmi követelések ellenállás hiányában csak erősödtek velük szemben.

Közös nyilatozatukban arra szólították fel a politikusokat, hogy a rovarvédelmi programot a gazdákkal együttműködésben alakítsák ki. A gazdáknak általában véve is elegük van abból, hogy tiltásokkal és előíásokkal próbálják zöldebbé tenni a mezőgazdaságot ahelyett, hogy az együttműködést, az önkéntességet és a jutalmazást helyeznék előtérbe. "Nem a rovarok és a fajok sokfélesége ellen tüntetünk. Ellenkezőleg. Sokkal inkább szükségünk van a beporzókra, mint bármely másik iparágnak" - hangsúlyozták a képviselőik. Szerintük a mostani rovarvédelmi akcióprogram inkább elveszi a termelők kedvét a rovarok védelmétől, semmint meghozná. Az egyik gazdaszövetség elnöke így fogalmazott:

"Álljanak le ezzel a populista és szakmailag értelmezhetetlen agrárpoltikával! Ez aláássa a termelők létbiztonsgát és elrabolja gyermekeik jövőjét." 

Kattints ide a videó megnézéséhez!

 

A szövetségi állam környezetvédelmi miniszterasszonya, Svenja Schulze egyéb elfoglaltságaira hivatkozva hirtelen lemondta a konferencián való részvételét, megfutamodott a tüntetők elől. A konferencia elnöke, Jens Kerstan vállalta fel, hogy kiáll a gazdák elé. Így reagált a követelésekre: "A környezetvédelmi miniszterek becsülik a kultúrtájat és a gazdák erőfeszítéseit."  Ezt követően azonban azonnal rátért arra, hogy mekkora károkat okoz az agrártevékenység a környezetnek. Szónoklatát dudálásokkal, sípolással és bekiabálásokkal zavarták a tüntetők. 

A gazdák képviselői közös nyilatkozatukban egy hét pontból álló követelést nyújtottak át. Eszerint a tartományoknak és az államnak

  • az együttműködést és az önkéntességet kell előtérbe helyeznie a tiltásokkal és az előírásokkal szemben,
  • ki kell alakítania egy állományritkítási tervet a farkasokra, amelyek az utóbbi időben sorra tépik szét a legelő állatokat,
  • a rovarvédelem terén meg kell hallgatniuk a gazdák véleményét is,
  • a vízvédelem terén élesebb különbséget kell tenniük az egyes régiók között,
  • fokozniuk kell az erdőgazdálkodás támogatását,
  • a mező- és erdőgazdaság klímavédelmi törekvéseit jobban kell honorálniuk,
  • a Natura-2000-es területhatárokat újra át kell nézni és a valós viszonyokhoz alakítani

 

Forrás: Agrárszektor.hu/

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2020-08-01 20:48:46

Az utolsó etap, aratás vége!

  Az aratás vége felé járva, rákanyarodva a célegyenesre már sok...

2020-07-25 14:00:15

Több mint 17 tonna búza hektáronként!

Új világrekordot mértek az idei évben Új-Zélandon, hektáronként 17 398...

2020-07-19 11:31:47

Féltávnál az aratás, nagy a szórás az országban!

  Az országban minden kombájn üzemben, gőzerővel megy a betakarítás. Nézzük...

2020-07-12 07:39:52

Az aratás hevében nézzük az eddigi eredményeket!

  Az idén több nehézséggel is meg kellett küzdeni  a növénytermesztésben: a gazdálkodók 300...

Vissza az Agrártudós cikkeihez