TelefonszámTelefonszámom: +3670 8856858
E-mailE-mail címem: [email protected]

2019. 07. 22

-

A legnagyobb kertészeti beruházás Magyarországon!

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a német FAKT AG egymilliárd eurós (313,7 milliárd forint) beruházásában Hegyeshalom és Bezenye határában. A 330 hektáros beruházásból ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központ, harminc hektáron üvegház, ötven hektáron pedig szabadföldi kertészet épül majd.

 

A 330 hektáron megvalósuló beruházás az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb hazai agrár- és élelmiszeripari beruházása - hangsúlyozta Nagy István, majd hozzátette, hogy a német vállalat ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, amellyel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára adhat kiugrási lehetőséget az európai piacokra.

Az MTI által közreadott hírből nem derül ki, hogy a külföldi cég hogyan jutott 330 hektárnyi földhöz, de vélhetően bérleményről van szó, mivel a földforgalmai szabályozás ezt teszi lehetővé. A vállalkozás, amelyik azelőtt a mezőgazdaság terén nem volt érdekelt, most egy milliárd eurónyi pénzt fektet - a bérleményen vagy magyar természetes személyek bevonásával megvalósuló -, részben agrárprojektbe. Ezen felül hotel, lakások és logisztikai központ is szerepel a tervekben.

Hogy elhelyezhessük a beruházás méretét: a Mercedes és BMW prejekt megvalósítása volt ekkora nagyságrendű . A mezőgazdasági jelentőségét pedig ezek a számok tükrözik: ma mintegy 3800 hektárosra tehető Magyarország teljes növényházi termőfelülete, a zöldség-gyümülcs ágazati stratégia pedig 2020-ra tűzte ki azt a célt, hogy újabb ezer hektárral növelje a termesztőberendezések nagyságát. Ehhez képest a jelenlegi pénzügyi ciklusban még csak mintegy 150 hektárnyi üveg- és fóliaház kialakítására nyújtottak be igényt a gazdák.

A területen a beruházó a termelési, feldolgozási és logisztikai központ mellett hosszútávon halastavat, üvegházakat, hűtőkonténereket, konferencia-központot, hotelt, autópályafelhajtót és lakásokat is kialakítana. A teljes beruházással ötezer új munkahelyet teremtenek - mondta Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója. Beszélt arról is, hogy azért választották a Hegyeshalom és Bezenye határában lévő területet, mert az a Budapest-Bécs-Pozsony tengelyen fekszik és kiváló az infrastruktúrája észak-déli és kelet-nyugati irányba is. Az előzetes tervek szerint 12-féle terméket fognak gyártani, a cél pedig az, hogy Európában jegyzett márkát hozzanak létre - mondta. 

 

Nagy István és Hubert Schulte-Kemper (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

Magyarország tavaly 83,8 milliárd forint értékben importált friss gyümölcsöket és 75,5 milliárd forint értékben friss zöldségeket, a magyar agrárexport pedig elérte a kilenc milliárd eurót az elmúlt években. Németország ugyanakkor tavaly is Magyarország legnagyobb befektetője volt és a legfontosabb külkereskedelmi partnere. Tavaly mintegy 27 százalékát tette ki a kereskedelemnek a magyar-német reláció.

Forrás: /Agrárszektor/

 

 

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2019-07-21 11:53:09

Aratási körkép

  Hogy állunk az aratással?! - jönnek a kérdések a gazdatársaktól...   Javában...

2019-07-13 09:35:40

BEST OF ARATÁS!

    Kedves Gazdászok, ARATÓK!   A munkák kellős közepén vagyunk, nagyban folynak a...

2019-07-06 21:02:02

Forma-1 -es csapat által született meg a leggyorsabb traktor!

      A JCB munkagép-gyártóé a sebességi rekord a traktorok között: a...

2019-06-29 22:26:55

A legjobban várt munka: AZ ARATÁS!

  Június utolsó hetében, mikor Péter és Pál is már nem...

Vissza az Agrártudós cikkeihez