TelefonszámTelefonszámom: +3670 8844603
E-mailE-mail címem: [email protected]

2020. 01. 20

-

41,4 tonna kukorica egy hektárról! REKORD

 

Új világrekod született 2019-ben,a kukorica termésversenyen.. no nem itthon, hanem Amerikában, Virginia államban.  David Hula többszörös rekorder, az idén újabb rekordterméssel, több mint 41 tonna kukoricát termelt hektáronként!  

 

Az év majdnem tökéletes volt – emlékszik vissza Hula. „Száraz volt, és sok a napfény. A gabona vetésekor a hőmérséklet hidegebb volt, mint az átlagos, tehát hosszabb volt a gabona fejlődési periódusa. Ez lehetővé tette a termésnek, hogy megfelelően kifejlődjen. Az öntözött földterületen Hula rekordot ért el, no-till (szántást nélkülöző), strip-till öntözött kategóriájában – és a verseny legnagyobb valaha elért hozama is övé lett. Fia, Craig a második helyet szerezte meg, testvére, Johnny a harmadik helyért versenyzett. A verseny nyertes terményei a Pioneer, a DeKalb és az utódok hibridjeiből származtak. A rekordtermést hozó vetőmag a Pioneer P1197AM volt, ami ugyanabból a genetikai családból származik, mint amellyel a 2015. évi rekordot állította fel.

 

Hula átfogó célja az, hogy a termés a lehető leghosszabb ideig zöld maradjon. „Véleményem szerint fontos az, hogy amíg a növény egészséges és zöld, továbbra is energiát vesz fel.” – fogalmaz. Mint mondja, áttörést a magas pH-értékű talajának kezelésével ért el. Ugyanis a tápanyagok, különösen a mangán, általában kevésbé elérhetők olyan talajban, amelynek pH-ja 7 feletti. Ez egy olyan szint, amely befolyásolja a klorofilltermelést, többek között a növényi folyamatokat és az általános hozamot. „Megtanultam az egyetemen, hogy a vas, a réz, a bór, a cink és a mangán valamivel alacsonyabb pH-értéken áll rendelkezésre.” A dél-dakotai talajok pH-ja 7,2-8,4. Ammónium-szulfátot használtak nitrogénforrásként a pH csökkentésére, ezzel a pH-érték 1-1,5 pontra csökkent. Aztán a rendszeres mérések során észrevették a mikrotápanyag-szint emelkedését a szövetmintákban. Mint mondja, ez csak a kezdet, és izgatottan örömmel dolgozik a következő évben, hogy megnézhessék, lehet-e még magasabb tápanyagszintet és nagyobb hozamokat elérni.

 

Forrás: NAK 

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2020-01-17 19:12:59

Segíti a támogatási rendszer a generációváltást?

  A támogatásoknak köszönhetően mesterségesen jövedelmezőbb képet mutathat magáról a valóságosnál,...

2020-01-11 19:12:41

Traktorosok kézikönyve!

    Összeszedésre került pár olyan gondolat, amely a traktoros élet mindennapjait...

2020-01-05 08:21:42

Mi is a valós ok a klímaváltozásért?

  Kérlek ne engem okolj a klímaváltozásért! Egy tejelő tehén levele az...

2019-12-28 18:39:40

Katalin locsogott, de a karácsony nem hozott fagyot!

    Szeszélyes az időjárás, mondhatni! Nem tudjuk eldönteni milyen évszakban vagyunk,...

Vissza az Agrártudós cikkeihez