TelefonszámTelefonszámom: +3630 6787010
E-mailE-mail címem: [email protected]

2020. 12. 01

-

"Ne spájzolj!"- a vírushelyzet idején is lesz elegendő élelmiszer!

 

A koronavírus-járvány első hullámakor bizonyította a magyar élelmiszeripar, mezőgazdaság, hogy hosszú távon, folyamatosan képes biztosítani a lakosság élelmiszer-ellátását. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hangsúlyozza: továbbra sem kell majd aggódni amiatt, hogy hiány lenne az alapvető élelmiszerekből.


Az élelmiszer-ellátásban nem lesz fennakadás, a hazai élelmiszerek biztonságosak, az előállítás során szigorúan követik az előírásokat – hívja fel a figyelmet a NAK. Tavasszal a lakosság nagy része – feleslegesen – felvásárlásba kezdett; jelenleg szerencsére nincsenek erre utaló jelek. A kamara tavasszal is felhívta a figyelmet arra, hogy nincs ok pánikszerű felvásárlásokra, „Ne spájzolj!” néven kampányt is indított. A következő hónapokban a fogyasztók is felismerték, hogy nem volt és nincs ok aggodalomra az ellátás folyamatossága miatt.

Magyarország – adottságai révén – nemcsak hogy önellátó élelmiszerből, de egyben jelentős élelmiszer-exportőr is. A járványhelyzetben különös jelentősége van ennek: a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket, de az ország termelési potenciálja még ennél jóval magasabb szintre is emelhető.

Az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat hazánkban, az 5400 aktívan működő élelmiszer-vállalkozás közvetlenül mintegy százezer embert foglalkoztat, a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagok 65 százalékát dolgozza fel minőségi élelmiszerekké. Magyarország élelmiszer-termelésénél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása, és csak ezt követően történik meg a felesleg exportja. A hazai kiskereskedelmet tekintve pedig elmondható: a boltok polcain évek óta az élelmiszerek több mint kétharmada hazai áru.  


(NAK) 

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Hasonló Agrártudós cikkek

2020-11-29 08:30:01

Szerezd be itt a karácsonyi ajándékod!

  Advent első vasárnapjához értünk, az időjárásunk is jelzi, hogy itt...

2020-11-22 09:11:58

Kik kapják a legtöbb agrártámogatást?

  Mindig is kíváncsi voltál rá, hogy kik a legnagyobb mezőgazdasági...

2020-11-15 09:33:07

4 új termékkör, rengeteg új termék!

  Így ősz végén, karácsony előtt sok új termékkel szolgálhatok nektek....

2020-11-01 07:53:11

Ma véget ér a Best Of Aratás 2020 fotóverseny!

  A mai nappal véget ér a 2020-as fotópályázat, ahol az...

Vissza az Agrártudós cikkeihez