Agrártudós


Növényvédelem a vetés idején

     Az őszi kalászosok és az őszi káposztarepce vetése nemsokára megkezdődik/ megkezdődött. A száraz nyár okozta talajelőkészítési problémák mellett mindkét kultúrára rengeteg veszély leselkedik a meteorológusok előrejelzései szerint várhatóan hosszú és meleg ősz során.

    

A repce esetében a különböző földibolhák kártételére kell elsősorban számítani. A repce árvakeléseken felerősödött 2. nemzedék utódai várhatóan nagyon nagy egyedszámban fogják a valószínűleg száraz viszonyok között lassan fejlődő fiatal repce növényeket támadni. a védelem során – amíg van rá lehetőség – mindenképpen célszerű az inszekticides csávázószerek hatására támaszkodni. Még akkor is, ha a kártevő nyomás nagysága miatt a csávázást egy, esetleg kettő inszekticides állományvédelemmel is ki kell egészíteni.

   

  Az őszi kalászosok esetében a rengeteg, még mindig zöld árvakelés jelenléte okozhat gondot. A rajtuk lévő különféle kórokozó gombák és a gabona vírusok terjesztéséért felelős levéltetvek és kabócák miatt az őszi fő vetések súlyos fertőzési nyomás elé néznek. A vírusvektor rovarok a még zö9ld cirok és kukorica állományok lombozatáról is kapnak még utánpótlást, így a csak tavasszal látható vírusos megbetegedések veszélye idén ősszel meglehetősen nagy.

   

  A vírusvektor rovarok és a különböző, sok esetben eltérő életmódú kórokozó ellen első lépésként a csávázással lehet védekezni. A csávázószer megválasztásánál javasolt gondosan áttekinteni, hogy a készítmény mely kórokozó fajok ellen nyújt védelmet, illetve tartalmaz-e inszekticid komponenst. Az inszekticides csávázás idén még alkalmazható, hatékony, bár nem éppen alacsony költségű védekezési módszer. Viszont 3 – 4 leveles korig hatékonyan véd a rovarok ellen.

 

     A hosszú ősz során főképp a legkorábban vetett őszi árpa állományok védelmét a csávázás nem képes kielégítően ellátni. A vetőmagra felvitt kevés hatóanyag a sokszor már nagy lombozatú, fejlett növények szöveteiben annyira felhígul, hogy a hatékonysága már csak minimális lesz. Ilyenkor kiegészítő állományvédelemmel kell majd megvédeni a várható fertőződéstől a növényeket. Erre főképp hosszú, fagymentes ősz folyamán lehet szükség.

 

     A hatékony védelemhez időben fel kell készülni. Meg kell tervezni az egyes kultúrák kezeléseit és be is kell szerezni a szükséges készítményeket. Ősszel  jó eséllyel lehetnek olyan időjárási viszonyok, amikor nem mindig járhatók traktorral a táblák és nincs idő várni a megrendelt készítményre. Jó tervezéssel ezek a problémák kiküszöbölhetők.

 

/Agrofil SZMI/