Agrártudós


Miből is áll az igazi méz?!

A méz kémiai összetétele:
- egyszerű cukrok 69% (fruktóz, glükóz)
- összetett cukrok 9% (szacharóz, maltóz)
- vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B12, C,)
- ásványi sók (kálcium, vas, cink, kálium, foszfor, magnézium, réz, mangán, nátrium)
- enzimek (invertáz, amiláz, glükóz oxidáz, kataláz, foszfatáz)
- poliszacharidok, keményítők
- aminosavak
- víz 17-20%

A méz többet jelent mint édesség. Manapság, amikor sok szó esik a természetes táplálkozásról, a méz és a mézzel készült ételek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, s a méz pozitív természetes hatásainak tárháza szinte kimeríthetetlen. 1 kg mézben található tápanyag egyenértékű 50 db tojással, 25 db banánnal, 40 db naranccsal vagy 1,6 kg marhahússal. A méz cukortartalmának több mint 80%-a azonnal felszívódik ezért nem terheli a hasnyálmirigyet. 11 féle vitamint, 30-féle ásványi anyagot, 19 féle aminosavat és enzimet tartalmaz. Étvágytalanságra kiváló ellenszer.

A méz egyik legismertebb hatása az izmok munkaképességének a segítése. Rendszeres fogyasztása akadályozza a trombózisok kialakulását. Visszértágulat mérséklésére is alkalmas. A szív izomzatára is jótékony hatással van. Pozitív hatást képes elérni szívritmuszavarok, szívizomgyulladások, hipertónia (magas vérnyomás), torokgyulladás, gége- és légcsőhurut gyógyításánál. Hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. A méz rendszeres fogyasztása teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó kondícióját, az immunrendszer megerősödését, a betegségekkel szembeni ellenállóságát eredményezi.

viragmez.try.hu