TelefonszámTelefonszámom: +36 70 564 2399
E-mailE-mail címem: [email protected]

2019. 03. 24

-

Hús vagy műhús!?

Egy új fejlesztés: a műhús

 

 

Az élelmiszeripar fő célja az új technológiákkal a jobb minőség vagy magasabb hozzáadott érték elérése, illetve az élelmiszer-biztonság fejlesztése, valamint az eltarthatósági idő növelése. Ezen szempontoknak a műhús megfelel. Azonban a vásárlói igények a következők: egy élelmiszer ne csak biztonságos és tápláló legyen, hanem egészséges és természetes is. Itt már nem felel meg a műhús azon igénynek, hogy természetes legyen.

 

Támogatottságot nézve Az Európai Unió országai nyitottabbak a fejlesztésekre, mint a mediterrán országok. A mediterrán országok inkább a friss és természetes élelmiszereket preferálják. Ami biztos, hogy Sokan még csak ismerkednek az innovatív élelmiszerekkel. Azok, Akik a friss, és természetes élelmiszerek kedvelői azok biztosan nem fogják díjazni ezen fejlesztéseket. Akik viszont nyitottak az újításokra azok körében el tudom képzelni hogy a konyhájukban  megtalálható lesz ezen újítás.

 

 

 És akkor a műhúsról:

 

Egyre több kutatócsoport foglalkozik azzal, hogy laboratóriumi körülmények között állítsanak elő műhúst. Az állítások szerint 3-4 éven belül boltokba fognak kerülni a mű-húsok melyek a valódi húsokra megtévesztésig hasonlítanak és árban egy kicsivel olcsóbbak lesznek tőlük. Lényegében őssejteket vesznek rá az izomszövetté alakulásra. A jelenlegi fejlesztések által adott műhúsok már a valódi hússal majdnem megegyező élményt nyújtanak a fogyasztók számára.

 

Sokan úgy vélik, hogy az állati életet megkímélő, termőterületet nem igénylő élelmiszer a jövőben kulcsfontosságú lehet.

 

A nagy kérdés a kutatók és számomra is egyaránt, hogy vajon sikerül-e a fogyasztókat rávenni az átállásra? Valamint, hogy egyáltalán nevezhető-e húsnak a laborszövet?

 

 

Írta: Kitti

 

 

Hasonló Agrártudós cikkek

2019-03-23 19:14:48

A legnagyobb kertészeti beruházás Magyarországon!

Közép-Európa legkorszerűbb kertészeti termelési, feldolgozási és logisztikai központja épül a...

2019-03-17 13:14:26

Házasodna a Gazda!

Ismét elindítja nagysikerű társkereső műsorát az RTL Klub, amelyben azok...

2019-02-17 17:56:44

Idén is lesz Gazdász Szépe!

Immáron negyedik alkalommal kerül megrendezésre a „Gazdász Szépe” választás.   Itt a...

2019-02-02 17:50:53

Miből is áll az igazi méz?!

A méz kémiai összetétele: - egyszerű cukrok 69% (fruktóz, glükóz) - összetett...

Szólj hozzá a bejegyzéshez


Vissza az Agrártudós cikkeihez