Agrártudós


Csökkent Európa repce vetésterülete, jó ár várható!

A 2018-as év nyári aszálya, a száraz időjárásnak köszönhetően a Gazdák nehezen, vagy alig tudták elvetni az őszi káposztarepcét területükre. Akinek sikerült, az a gyenge keléssel és kevés csapadékkal kellett, hogy nevelje kis repcéjét.

 

Az elmúlt 13 évben nem volt olyan kicsi az őszi káposztarepce vetésterülete Európában, mint most.

 

Ősszel mindössze 5,8 millió hektárnyi területen került földbe a mag (csak összehasonlításul: 2015-ben 6,5 millió hektárt ölelt fel ez a kultúra). Csak Franciaországban negyedével csökkent a repce termőterülete, most 1,2 millió hektárra becsülhető. Németországban 18 százalékos mértékű a zsugorodás, összesen mintegy egymillió hektárrról beszélnek. Nagy-Brittanában 600 ezer hektáros vetésterületről számoltak be, ami mindössze 3 százalékos területcsökkenésnek felel meg.

 

Az egész kontinenst tekintve mintegy 10 százalékos a területvesztés mértéke.
 
 
Hazánkban tavaly mindenkori csúcsot ért el a repce területnagysága: 342 ezer hektárról takarítottunk be egészen jó termést.
 
A jelenlegi vetésterület nagyságáról még nincsenek hivatalos adataink, de az tudható, hogy az őszi szárazság és a rovarinvázió október végéig egyenetlen kelést és rossz kondíciót eredményezett a repceállományok nagy részében. A novemberi esők azonban túlnyomórészt ellensúlyozták a korábbi kedvezőtlen hatásokat, így ha nem is kitűnő, de közepes állapotú repcevetések jellemzőek az országra.
 
Mivel a növény potenciális termését az őszi fejlődési időszak nagymértékben meghatározza, ezért ideális tavaszi időjárás mellett sem számíthatunk már csúcshozamokra 2019-ben.
 
A repcemag árának megugrására azonban - a fentiek fényében - minden esélyünk megvan.
 
 
Vigyázzunk rá, és érdemes rá sokat költeni a tavasszal, mert egy jó termés esetén meghozza az árát!