Agrártudós


Belevágunk az aratásba!

Eljött az az idő, melyre egész évben vár a Gazda, a munkánk legszebbje, az aratás!

 

A népi hagyomány szerint Péter, Pál napja, azaz június 29.-e az aratás kezdete! Azonban a természet, a növény fejlettségi állapota mondja meg, mikor is kell nekiállnunk aratni. Idén egy- két héttel előrébb járunk a szokásosnál!

 

Ha figyelemmel kísérjük a növények fejlődését, akkor az idei évben egy gyors vegetációnak lehettünk szemtanúi. A késői tél, a kimaradt tavasz hatására a növények robbanásszerűen beindultak az áprilisi meleg hatására! A csapadék eloszlása sem volt egyenletes, egy száraz áprilist, egy csapadékos és fülledt május követett. A meglévő talajnedvesség, és a szinte nyári meleg hatására, a növények egy gyors fejlődésen mentek keresztül. Mind az őszi kalászosok, mind a tavaszi kapások számára kedvezően alakultak eddig a körülmények. Panaszunk egyedül a tavaszi kalászosokra lehet, azok kissé nehezen indultak az akkori aszályos időben.

 

Elérkezett a június, a gazdák felkészítették a gépeket az aratási szezonra. Lemosva, a hibákat átnézve, kipróbálva vág neki egy jó Gazda a szezonnak! A lényeg, hogy hibamanetesen lehessen dolgozni akkor, amikor az idő alkalmas lesz rá.

 

Aratás idején figyeljünk a tűzvédelemre is, a száraz tarló ( mert ugye aratni csak száraz időben lehet) könnyen meggyulladhat, mellyel nem csak magunknak, hanem a szomszéd Gazdatársaknak is kellemetlenséget okozhatunk!

 

Jó munkát, bő termést kívánok!

/Jóska Bátyám/