Agrártudós


A kötelezően előírt zöldítésről...

A zöldítés szorosan kapcsolódik a területalapú támogatások igényléséhez, ezért a zöldítés már a Gazdálkodó mindennapjait kiteszi. Idejét tekintve most aktuális, mivel a lekerült őszi kalászos, illetve őszi káposztarepce területek után vetik a zöldítő keverékeket.

 

No, de ne is ugorjunk ennyire bele, kezdjük ez elején egy kis fogalom meghatározással!

Mi is zöldítés?! A NAK által kiadott, zöldítésről szóló kézikönyvében így fogalmazzák meg:

 

"Az éghajlat és a környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatok összessége. Ezek: az állandó gyepterületek fenntartása, a növénytermesztés diverzifikációja és az ökológiai jelentőségű területek kijelölése."

 

Ez a feladat nem csak kötelezettséggel is jár, hanem anyagi megtérülése is van! A zöldítés összege a területalapú támogatás összegével együtt érkezik meg hozzánk, ha mindent rendben csináltunk!

 

 

 

 

 

 

Röviden nézzük át a folyamatot:


1. A területlapaú támogatás benyújtásakor ker meghatároznia  a Gazdálkodónak, hogy zöldítési kötelezettségét milyen formában szeretné elvégezni. A választható formák: ugar terület, ökológiai másodvetés, hüvelyes növények

 

2. Ugar területnél vegszeres védekezés (gyomirtás) tilos, így mechanikailag kell gyommentesen tartani a kijelölt területet.

 

3. Zöldítő keverékek használata: itt rengeteg féle variáció, takarónövény közül választhat a Gazda, a legismertebbek: olajretek, mutár, facélia, pohánka. Ezek közül nem mindig az olcsó a jó, gondolni kell a talaj vízháztartására, és arra is, hogy egy környéken lévő kelő repcetáblára mekkora kockázatot jelenthet egy olajretek keverék!  A  bejelentéstől számított 6 héten keresztül kell a területen lennie a zöldítő növénynek.

 

4. Idén a hüvelyes növények sem a legegyszerűbb választás volt, mivel visszavonták itt is a vegyszeres gyomirtás, így sorközműveléssel kellett megoldani az amúgy sem egyszerű feladatot.
 

 

Az információk a valóságnak helyt állnak, de vitás, egyedi  kérdésekben az illetékes kormányhivatalhoz kell fordulni!

 

/Jóska Bátyám/