Agrártudós


A búza kora tavaszi betegségei

     Az őszi búza, durum, tönköly és tritikálé termesztése során általában nincs szükség az áttelelésből éppen kijött állományok kora tavaszi fungicides állományvédelmére. Bár elméletileg sok kórokozó képes lehet már ilyenkor is durva lombkártételre, de legtöbbször a növénybetegségeket okozó gombák a vegetációs időszak későbbi fázisaiban támadják meg a növényeket.

    

Ez év tavaszán – sajnos – némiképp más a helyzet. A döntően meleg, de csapadékos tél, a kemény fagyok idején gyakori vastag hótakaró több betegség számára is jó áttelelési és felszaporodási körülményeket teremtett. Jelen időszakban országszerte mindenütt lehet találkozni a szeptóriás levélfoltosság ( Septoria tritici ), valamint a már jó néhány éve rendszeresen károsító sárga rozsda ( Puccinia striiformis ) tüneteivel.

    

A szeptóriás levélfoltosság általánosan elterjedt minden búza és ropkon kalászos faj lombozatán. Nekrotróf kórokozó, azaz az elhalt, elpusztítottnövényi részeken képzi szaporító képleteit. Nagyon nedvességkedvelő. Mivel konídiumai rendkívül könnyűek, így szél útján nagyon gyorsan és hatékonyan terjed. A „böjti szelek „ időszaka, amely mostanság van, igencsak kedvező számára. Általában önmagában csak ez ellen a kórokozó ellen nem szükséges fungicides kezelést alkalmazni, de egyes években, így idén is már olyan mértékű fertőzés alakulhat ki kora tavasszal, amely gombaölő szeres beavatkozás nélkül súlyos levél- és termés veszteséget eredményezne.

    

A már hosszú évek óta sikeresen áttelelő és ezáltal esetenként súlyos járványokat okozó sárga rozsda szinte mindenütt sikeresen vészelte át a telet. Bár túlnyomó többségben az áttelelt populáció rendkívül kicsiny, sokszor csak az észlelési szint környékén van, de akadnak az országban olyan állományok is, ahol a kórokozó már 50 – 60 %-os levélfertőzést okozott. Ilyen esetekben nem lehet várni még a gyomirtásig sem, hanem amint rá lehet menni a földre, mihamarabb védekezni kell.

   

 A búzát károsító fitopatogén gombák közül sem a szeptóriás levélfoltosság, sem pedig a sárga rozsda nem tartozik a „kemény”, nehezen, csak magas dózisú gombaölő szeres kezelésekkel leküzdhető kórokozók közé. Gyakorlatilag minden, a kalászosokban engedélyezett készítmény igen hatékonyan pusztítja őket, még alacsonyabb dózisokban is. A hatékony védelem nem szer, hanem időzítés kérdése. Viszont ehhez ismerni kell a gazdáknak a búza állományok növénykórtani állapotát. Ez csak gondos és alapos szemlézéssel lehetséges.

 

/Agrofil-SZMI/